Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колоездачи искат с велосипед в автобуса, "Бургасбус" - не дава

Наредба на „Бургасбус“ забранява на велосипедистите да се качват с колелата в градския транспорт. Това обедини колоездачите от града и се обявиха за промяна на това. Един от тях е Николай Желев, който е многократен шампион по планинско колоездене и треньор в байк училище Бургас.

„Тъй като градът ни е велосипедният град, е хубаво да подкрепяме и велосипедистите. Имаме прекрасни велоалеи, но ако спукаме гума, завали дъжд или се случат други метеорологични условия се променят, защо не можем да ползваме градския транспорт?“, пита Желев. Той допълва, че се случва състезатели от страната, които идват с влак в Бургас, да не могат да стигнат до състезание, защото градският транспорт не позволява качването на колело.

Николай Желев припомня, че в Столицата велосипеди могат да се качват, но само в метрото след 21 часа. При специални условия велосипеди са разрешени и в някой градове в Германия, допълва Михаил, който живее там от няколко години.

В градския транспорт на Регенсбург, провинция Бавария, качването на велосипед е възможно след 9 сутринта, след преценка на шофьора, ако в автобуса не пътуват майки с бебешки колички или инвалиди. За целта трябва да се заплати детски билет за колелото, а пътникът ще бъде таксуван нормално“, информира Михаил. Той е неприятно изненадан, че в Бургас има забрана.

Въпреки примерите, управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев е категоричен, че колелата нямат място в автобусите.

Градският транспорт е за превоз на пътници. За мен велосипедът е превозно средство, той е за да се движите по улиците и алеите. Метрото се движи по самостоятелни трасета, няма изненадващи препятствия при придвижването, както се случва при автобуса. Имали сме случаи на паднали  хора вътре в автобуса. Велосипедът има достатъчно остри ръбове като конструкция, за да нарани този, който рязко падне върху него“, смята Драгнев.

Колоездачите са твърдо решени да се борят за правото си да могат да се качват в градскя транспорт на Бургас и с колело.


Подробносит в репортажа на Ивайло Пеев:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна