Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невяна Владинова на крачка от медалите в многобоя, след първия ден на световното първенство в Пезаро

4
Снимка: БФХГ

Невяна Владинова е на крачка от медалите в многобоя, след първия ден на световното първенство по художествена гимнастика в италианския град Пезаро. Със сбор от 34.600 точки българката заема 4-та позиция във временното класиране, която поделя с Катерина Халхина (Беларус) . Капитанът на националния ни отбор - индивидуално игра с много хъс и показа характер, въпреки лекото здравословно неразположение, което има. В подреждането с топка Владинова е 4-та с оценка 17.500 точки , а в това с обръч е 6-та. За това изпълнение нашето момиче получи по-ниска оценка от очакваното - 17.100 точки, тъй като направи известни неточности.

Катрин Тасева игра с много настроение и концентрация. Дебютантката ни на това световно първенство, също имаше леки колебания в изпълненията си. На това с обръч си спести един риск, а с топка не успя да си направи изцяло елемент с уреда при един от пируетите. Тези грешки и отредиха 9-то място в общото подреждане със сбор 32.900 точки и я оставиха извън финалите и на двата уреда – 9-та с топка с оценка от 16.700 точки и 13-та с обръч – 16.200 точки.

Лидерка е в квалификацията за многобоя е рускинята Дина Аверина (37.800 точки), следвана от близначката и Арина Аверина (36.925 точки) и от представителката на Израел Линой Ашрам (36.500 точки).

Любопитно е, че официалното откриване на шампионата закъсня с близо над 10 минути заради проблеми с електричеството. На церемонията  присъства новият президент на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе. Японецът  изключително много симпатизира на България, тъй като е завършил Национална спортна академия „Васил Левски“ и е изключително близък с легендата в художествената ни гимнастика – Нешка Робева. В залата бяха и две от големите звезди на този спорт – олимпийската шампионка от Игрите в Атина през 2004 Алина Кабаева, която международната федерация определи за посланик на гимнастиката на това първенство, както  и трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна