Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Богданов: Трябва да реформираме системата за закрила на детето

Инвестирането в правата на децата трябва да стане политически приоритет.

БНР Новини
Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание стартира дискусия по темата за дългосрочното инвестиране в детското благосъстояние в контекста на националния бюджет между законодателството, изпълнителната и местната власт и гражданските организации, работещи с деца и семейства. Популяризиран бе Общият коментар № 19 на ООН по правата на детето за публичното финансиране за правата на децата.
Всяка държава, членка на ЕС, е подписала Конвенцията на ООН за правата на детето. Едно от 4 деца расте в риск от бедност и социално изключване - почти 1 от 2 деца в България (44%). Образованието и грижите в ранна възраст остават недостатъчно финансирани в ЕС, въпреки, че има доказателства за подобрение. Достъпът на децата до адекватни жилищни условия и тяхната среда за живот са се влошили през последните години. Броят на децата в институциите намалява, но все още има настанявания поради бедност или наличие на увреждане. Това показва изследване на Юрочайлд.
Как държавата трябва да разходва средства за осигуряване правата на децата? Как в България могат да бъдат обезпечени правата на детето с бюджетни средства? В предаването ще чуете отговорите от специалния гост Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. Ще чуете и интервю с Жана  Хансурд, генерален секретар на Юрочайлд, която беше на посещение в България. Чуйте повече в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна