Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Павлов: За момичета и момчета с характер е танцовото изкуство

Да разкриваш тайните на българския танц и да знаеш как да пресъздадеш неговата красота, за да го пренесеш във времето е мисия. Вече 25 години Асен Павлов и създаденият и ръководен от него ансамбъл „Чинари“ виртуозно използват магичната комбинация от движения, стъпки, хармония и сила, която владеят.

Асен Павлов е 6-годишен, когато влиза за първи път в залата за народни танци в Кюстендил, и от тогава не спира. Цветовете, палитрата от красота и съвършенство в картините на Владимир Димитров-Майстора, които го омагьосват всеки път, докато минава покрай тях, отивайки на репетиция, правят изкуството, към което се е устремил само още по-изразително. Може би затова избира Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) пред Художествената гимназия. Завършва го с отличие и най-високи постижения, а днес е главен художествен ръководител на специалност „Български танци“ там.

Докато е солист на Националния ансамбъл на България – „Филип Кутев“ осъзнава значението и отговорността на тази главна роля. Затова и солистите на „Чинари“ след това излизат на сцената и в публичното пространство с дебело подчертани качества и имена. Това прави ансамбълът разпознаваем. Спектаклите на "Чинари" са уникални както по отношение на съвременната постановка при представяне на традиционния български фолклор, така и по отношение на успешното съчетание на талант, красота, младост и професионализъм.

“Мистичен ритъм” е най-новият авторски спектакъл на ансамбъл “Чинари”. Той ще бъде представен на 28 ноември в зала 1 на НДК, в навечерието на 25-годишния юбилей на ансамбъла.

За магията на българското танцово изкуство в житейския избор на Асен Павлов - чуйте интервюто на Катя Василева.

Ансамбъл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна