Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IAАF реши: Без руски лекоатлети на световното първенство в зала догодина в Бирмингам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските лекоатлети няма да имат право да участват на международни състезания и през следващата година, след като Международната атлетическа федерация (IAAF) реши да не отменя наложеното наказание за положителните допинг-проби.

Решението бе взето по време на среща на световната централа в Монако. След нея Рюне Андерсон, който оглавява комисията, съблюдаваща напредъка на Русия в борбата с допинга, заяви, че няколко ключови проблема все още не са решени. Преди заседанието той сподели, че Русия показва напредък в борбата с допинга, но очевидно той не е достатъчен, за да могат руските лекоатлети да се върнат на международните състезания.

Решението бе очаквано, след като по-рано този месец Световната антидопингова агенция (WADA) реши да не връща лиценза на Руската антидопингова лаборатория, което е едно от основните изисквания на IAAF.

Това означава, че Русия няма да е участник на световното първенство в зала следващата година, което ще се проведе в Бирмингам от 2 до 4 март. Определени руски атлети обаче ще могат да участва на шампионата под неутрален флаг, ако докажат, че не са имали никакви отношения с Руската антидопингова лаборатория.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна