Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко намаляване на продажбите на дребно в еврозоната през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през октомври по-силно от очакваното, заличавайки техния растеж месец по-рано в резултат на намаляване на продажбите както на хранителните, така и на нехранителни стоки, показват данни на Евростат. Това сякаш е знак, че потребителските разходи вече не са важна движеща сила за икономическия растеж в еврозоната в началото на последното тримесечие на годината.

Търговията на дребно се сви през октомври с 1,1% на месечна база след растеж с 0,8% през септември (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0,7 на сто. Това представлява най-солиден месечен спад при продажбите на дребно от декември 2013-а година насам.

Влошаването на търговията на дребно се дължи на спад с 1,3% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия и с 1,1% при продажбите на нехранителни продукти, докато продажбите на автомобилни горива се понижиха с 0,1 на сто. Сред водещите икономики от еврозоната най-солидно понижение с 1,5% на продажбите на дребно е отчетено във Франция, следвана от Германия (спад с 1,2%) и Испания (с 1,1 на сто).

На годишна база растежът на търговията на дребно в еврозоната се забави рязко през октомври до едва 0,4% след растеж с цели 4,0% през септември (добра възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 3,7%), докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение с 1,4 на сто.

Основен генератор на слабият растеж при търговията на дребно на годишна база е повишението с 0,6% на продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с едва 0,2%, а тези на автомобилно гориво - с 0,3 на сто.

Днешните данни сякаш подсказват, че вътрешното търсене (потребление) няма да бъде основен генератор за растежа на брутния вътрешен продукт на еврозоната през последното тримесечие на настоящата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна