Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Желязната църква в Истанбул става отново притегателен център

Разходите на турската държава за обновление на Желязната църква са около 10 милиона евро

Снимка: wikipedia.org

Макар че продължилият дълги години ремонт на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул е приключил, и на днешния си храмов празник известната още като Желязната църква няма да отвори врати.

Първата литургия в обновения храм е била планирана за днешния Стефанов ден, казва богословът проф. Иван Желев:

За съжаление по неизвестни или поне необявени причини това нещо не става. Но междувременно се появи информация, че на седми януари – на Иванов ден – на практика двамата държавни ръководители – президентът на Турция Ердоган и българският министър-председател Борисов ще прережат лентата, така да се каже, на тази църква. Може би затова са го отложили. Но, така или иначе, това нещо ще стане в най-скоро време.

Значението на българската желязна църква в кв."Фенер" в Истанбул се свързва с годините на национално осъзнаване и борбата за независима Българска църква като първа стъпка за освобождаване на страната ни от чуждо господство, припомня Желев и подчертава, че местните българи са решили тогава да построят църквата на 200-300 метра от гръцката патриаршия в знак на противостоене срещу домогванията на гръцката църковна власт да продължава влиянието си в българските земи. Храмът е изграден първоначално като дървена конструкция, заменена по-късно от желязо, за да се избегне разрушаването му при пожар, както много често е ставало с други църкви, разказва богословът. Освещаването на църквата става едва през 1898 година и тогава тя е била гордостта на българите – и не само на онези, които живеят в Истанбул, допълва професор Желев.

Още преди 15-ина години след слягане на терена стъпалата около църквата започват да се мият от водите на Златния рог, в резултат на което се стига до гниене на подпори, спомня си Желев и подчертава, че българската държава тогава е спомогнала за укрепване на терена, а частни дарители са предоставили средства за текущи възстановителни работи. Основният ремонт на железните елементи обаче, по думите на богослова, е направен със средства на голямата Истанбулската община. Оценката на Желев е, че разходите на турската държава за обновление на храма възлизат на около 10 милиона евро. Не само храмът е впечатляващ, отбелязва професорът. Според него Истанбулската община се е погрижила да се облагороди и пространството около църквата, така че тя сега се намира в малък парк.

В заключение Желев изрази надежда, че вече обновеният храм сам по себе си ще стане притегателен център отново:

Трябва да знаем, че през последните десетина-петнайсет години, когато и отношенията с Турция в значителна степен се подобриха, се увеличи в невиждана досега степен потокът от туристи от България, които посещават Истанбул, а също така и Желязната църква. Така че съм убеден, че ще се възстанови тази хубава традиция и отново храмът "Свети Стефан", само че не тази година, а другата година, да сме живи и здрави, всички да можем да го посетим този храм и да се поклоним в него. Вярващите хора да се помолят в него, а онези, които отиват просто като туристи, да се радват на това, което нашите прадеди са сътворили по такъв прекрасен начин.

Интервюто с проф. Иван Желев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна