Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечната българска класика - „Пъстрата птица” от Симеон Пиронков

Симеон Пиронков
Снимка: архив

Това е класически образец на съвременен музикален театър. Композиторът предпочиташе традиционното понятие „опера”, но нали операта е сценично изкуство и трябва да се играе. А в тази изключителна творба има много игра, има смях, усмивки, но не иронични, хумор, но не и сарказъм; има много доброта. Текстът - той е от композитора - трябва добре да се артикулира и да се слуша - това е част от забавлението.
В „Пъстрата птица” има всичко, което е типично за съвременен вариант на опера-буфа: бутафорен султан, който е постоянно разкъсан от противоречия кого да издигне в йерархията, за да бъдат всички доволни, има двама левенти, одалиски, Страшна Красавица-вамп, влюбени девойки, чиито дует, в който говорят за горещата си любов към двама богати младежи, напомня кудкудякане, има римски войници, пчелари, жокеи и всякакви други, които вършат не това, което трябва – има много смях, бъркотия и – една красива рамка - Пъстрата птица-мечта.
Записът е от премиерата в Русенската опера в 1981 г. под диригентството на Веселин Байчев. Ще чуем и части от разговор на Симеон Пиронков с музиколожката Киприана Беливанова след премиерата на операта - записът се съхранява в Златния фонд на Националното радио.

петък, 12 януари от 19.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени