Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция намалява на 80 км/ч скоростта по двупосочните пътища

Премиерът Едуар Филип обяви и друга мярка - временно отнемане на шофьорската книжка при напушение, докато се говори или пише по мобилен телефон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство реши да намали разрешената скорост по двупосочните пътища в страната от 90 км/ч на 80 км/ч, с надеждата да намали тревожния ръст на жертвите по тези шосета през последните години, предаде АФП.

Няколко предишни правителства само флиртуваха с идеята, като средство за намаляване на загиналите, които достигнаха почти 3500 души през 2016 г., но се отказваха заради обществената съпротива. Около 55% от тях - 1911 души, са станали по т.нар. второстепенни пътища - двупосочни, без мантинела, чиято дължина във Франция е 400 000 км. Причината за 32% от тези смъртни случаи е превишена или несъобразена скорост, което с много превишава делът в градски условия.

Правителството смята, че намаляването на максималната скорост, което влиза в сила на 1 юли, може да спаси 350-400 човешки живота годишно. Това ще намали броя на произшествията, както и тежестта им, заяви премиерът Едуар Филип. Той посочи, че при пътни инциденти по време на празниците в края на годината са загинали 105 души.

Друга мярка, обявена от премиера, ще бъде временно отнемане на разрешителното за управление на превозно средство, ако шофьорите извършат нарушение, докато са говорели или пишели съобщения по мобилните си телефони. През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е "бил замесен" мобилен телефон, уточни премиерът Филип. В момента наказанието е 135 евро глоба и отнемане на 3 точки от 12-те в талона.

През 2013 г. жертвите на ПТП във Франция бяха 3268, като през следващите години постоянно растат, включителто през 2017 г., когато увеличението за първите 11 месеца в сравнение с предходната година бе 0,9%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна