Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Американският долар ще става все по-силен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за CNBC, че доларът ще се засилва по време на неговото управление и че неотдавнашните забележки относно зелените пари, направени от финансовия министър Стивън Мнучин, са били погрешно интерпретирани.

Доларът ще става все по-силен и по-силен и в крайна сметка искам да видя един силен долар, посочи Тръмп в ексклузивно интервю за CNBC, дадено след неговото пристигане в Давос за ежегодния Световен икономически форум.

Нашата страна става отново икономически силна, както и силна в други отношения, допълни той.

Трябва да се има предвид, че последните коментари на Тръмп по отношение на долара се различават доста от негови предишни изявления. През април миналата година той изрази загриженост, че доларът е "станал прекалено силен".

Вербалната интервенция на Тръмп в подкрепа на зелените пари е факт, след като в сряда американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че приветства един по-слаб долар, добавяйки, че това би било от полза за търговията и по-специално за американския износ. В четвъртък Мнучин се опита да омаловажи това свое изявление, което провокира драматична обезценка на долара с близо 2%, отбелязвайки, че тези коментари въобще не представляват промяна на позицията ми по отношение на долара и че той вярва, че доларът ще се засилва в дългосрочен план, отразявайки силните икономически фундаменти в САЩ.

В тази връзка Доналд Тръмп отбеляза, че коментарите на Мнучин са извадени от контекста, добавяйки, че трябва да се прочете точно цялото негово изявление.

Интервюто на президента на САЩ пред CNBC парира част от драматичната обезценка на долара на валутните пазари с близо 2%, която беше факт след изявлението на Стивън Мнучин по-рано през седмицата.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути успя да приключи търговията в четвъртък със слабо повишение от 0,1% към 89,296 пункта, отскачайки от тригодишно дъно около 88,44 пункта, ударено по-рано през деня. В началото на търговията в петък обаче зелените пари се намират под нов натиск от продажби, като доларовият индекс се понижава с 0,75% към 88,75 пункта.

Интервюто на Тръмп доведе до рязко отстъпление на еврото към 1,2364 долара от неговия нов тригодишен връх към 1,2537 долара, достигнат след вчерашната пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги, преди обаче единната европейска валута да поднови в петък възходящото си движение към 1,2493 долара.

Доларът отскочи от вчерашно 4-месечно дъно около 108,50 йени към 109,76 нивото, след което върна обратно под 109,00 нивото.

Британската лира също реагира за кратко негативно на снощното изказване на Тръмп, понижавайки се до 1,4082 долара, след което поскъпна обратно към 1,4264 нивото, отправяйки поглед обратно към 19-месечни връх от четвъртък около 1,4345 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна