Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова номинирана за борда на руски концерн

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на руския холдинг „Фосагро“, който е най-големият производител на фосфатни торове в Европа.

В съобщението на компанията след Съвет на директорите на 30 януари в Москва името на българката фигурира сред 13-те кандидати, които ще бъдат гласувани на извънредно общо събрание на акционерите на 26 февруари.

Бокова е предложена за т.нар. независим директор, т.е. който не представлява определен акционер. Тя е част от ново разширяване на борда, който през октомври 2017 г. бе увеличен от 8 на 10 души.

Генералният директор на „Фосагро“ Андрей Андреевич Гуриев изразил надежда, че след гласуването на събранието броят на независимите директори ще се увеличи. 

Негов баща е Андрей Григоревич Гуриев - основен акционер и зам.-председател на Съвета на директорите, който е оглавяван от сина му.

Гуриев старши е милиардер, като по оценка на „Форбс“ от 31 януари 2018 г. неговото състояние възлиза на $4,6 млрд. Името му фигурира в огласения по-рано тази седмица от САЩ списък със 114 политици и 96 бизнесмени от Русия, за които Вашингтон смята, че се издигнали или натрупали богатство заради връзките си с президента Владимир Путин.

Руският в. „Комерсант“ отбелязва, че Ирина Бокова, която има международна експертиза в областта на защитата на околната среда, дълго време е оглавявала ЮНЕСКО (два мандата - от 15 октомври 2009-а до 10 ноември 2017 г. - б.р.). Тя била запозната с „Фосарго“, тъй като компанията участвала във финансиране на инициативи на ЮНЕСКО, сред които и обща стипендия за млади учени за изследвания в областта на “зелената“ химия и устойчивото развитие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна