Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Амтрак“ обвини товарна жп компания за катастрофата с 2-ма убити и над 100 ранени

Поглед от въздуха към мястото на катастрофата в неделя в Кейси, в покрайнините на Колумбия - столица на щата Южна Каролина.
Снимка: БТА

US компанията за железопътни пътнически превози „Амтрак“ обвини товарната жп компания Си Ес Екс за катастрофата щата Южна Каролина в неделя, при която загинаха двама души и над 100 бяха ранени, предаде Ройтерс.

В съобщение на шефа на „Амтрак“ Ричард Андерсън се казва, че Си Ес Екс е отговаряла за релсите и сигнализацията, включително за стрелка, която отклонила пътническата композиция в страничен коловоз, където тя се ударила в спрян товарен влак без хора в него.

Пътническият влак на „Амтрак“ с 9 души локомотивна бригада и 136-има пътници пътувал от Ню Йорк за Маями и се движел с 95 км/ч в час при сблъсъка в покрайнините на щатската столица Колумбия.

Загинали са двама членове на локомотивната бригада, а 116 души са били ранени, повечето леко.

Това е третата смъртоносна катастрофа с влак на „Амтрак“ за по-малко от два месеца. През декември трима човека загинаха, след като влак на компанията дерайлира в щата Вашингтон. През януари влак на „Амтрак“ се блъсна в камион за боклук в щата Вирджиния, при което загина един човек.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна