Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" е за "нулева толерантност" към всички форми на агресия

Снимка: http://www.podkrepa-obrazovanie.com

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" е за "нулева толерантност" към всички форми на агресия, физическо и психическо насилие от всички участници в учебно-възпитателния процес.

Адмирираме започналия национален дебат по тази наболяла тема, но едностранчивите призиви за ексклузивен контрол над педагогическите специалисти, на реваншизъм и "лов на вещици" от някои родителски кооперативи, на скандални медийни репортажи, разтягани като дъвки до пълно изтощение на аудиторията, вреди и срива и без това ниския рейтинг на българския учител, заявяват от синдиката. В изявлението обаче се подчертава, че случаят в детската градина в Бургас не е представителна извадка, която да дава обективна и точна картина на българската образователна система, която наистина прелива от проблеми и предубедени, манипулирани по безобразен демагогски начин, обществени реакции. 

Образователното министерство също трябва да информира българското общество, че няма български директор на образователна институция, който да не е разработил норми за поведение на персонала и да не следи за тяхното спазване. Според новия образователен закон, образователните институции са автономни, а вмешателството на външни, неоторизирани и незрели субекти е нарушение на закона.

От синдиката изтъкват, че примерите на физическата и психологическа агресия над българските учители и директори са над 5000 за година, факт, който отблъсква младите учители от решението им да заработят като педагози:

В случая в детската градина в Бургас, виждаме и друго незаконосъобразно действие, извършено от родител, като поставяне на камера без знанието и съгласието на наблюдаваното лице. Това е факт, който показва непознаване и незачитане на закона, но и подсъзнателно внушава на децата, че законите и правилата в България са фарс и могат да се нарушават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна