Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепената от Goldman Sachs компания за незабавни разплащания Circle закупи борсата за криптовалути Poloniex

Биткойнът опитва ново поскъпване на психологическата бариера от 10000 щатски долара

Снимка: Ройтерс

Компанията Circle, подкрепена от голямата банка Goldman Sachs, придоби американската борса за електронната търговия на криптовалути Poloniex, съобщава в понеделник Ройтерс, цитирайки официално изявление на Circle. По този начин компанията Circle се опитва да затвърди позицията си на една от водещите компании в света на т.нар. "блокчейн" технология.

Горди сме да обявим, че Circle разшири ангажимента си за нова визия на глобалното финансиране, придобивайки компанията Poloniex, която е водеща платформа за търговия на дигитални валути, обявиха в публикация на уебсайта на компанията нейните основателите Шон Невил и Джереми Алер.

Базираната в Бостън компания Circle притежава платформа за незабавно разплащане от типа "peer-to-peer" (P2P), използвайки блокчейн технология, която най-напред доби популярност при изграждането на системи за разплащане с биткой. Трябва да се има предвид, че компанията е и един от водещите играчи на извънборсовия пазар за търговия с водещата криптовлута в лицето на биткойн.

Тя представлява и една от най-добре финансираните нововъзникнали компании в областта на блокчейн технологиите, като нейни инвеститори са американската банка Goldman Sachs Group Inc., китайският интернет гигант Baidu и китайската компания за рискове капитал IDG Capital Partners.

                                                                                                             Графика на биткойн / щатски долар

Снимка

Новината, че бизнесът с криптовалути продължава да привлича реални парични инвестиции, допринася за днешното поскъпване на биткойн с повече от 6% обратно над психологическото ниво от 10000 долара. По-рано в понеделник, биткойнът се търгуваше около дъно за деня към 9400 долара, преди обаче да поскъпне в рамките на няколко часа с над 900 долара до 10323 нивото, след което последва стабилизация непосредствено под 10200 нивото.

Според анализатори обаче е необходимо по-трайно поскъпване на водещата криптовалута над важната близка техническа зона на съпротива около 11000/1150 областта, над 55-дневната пълзяща средна около 11100 долара и над 100-дневната пълзяща средна към 12000 долара, преди да се заговори за подновяване на възходящото движение на биткойна, което е в сила от неговите тазгодишни дъна малко под 6000 долара, достигнати за кратко по време на търговията на 6-ти февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна