Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетна премиера в Стара Загора

БНР Новини
6
Снимка: Държавна опера-Стара Загора

На 28 февруари публиката в Стара Загора ще може да гледа балета „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини в обработката на Оторино Респиги. Аз съм много доволна, че посегнахме към такова заглавие, защото освен че е фантастично като декор, като костюм, като хореография, то е една класика и за България е непознато.
Премиерата е на 5 юни 1919 от трупата на Дягилев в Лондон. Хореографията е на Алба Буонанди – примабалерина на театър „Сан Карло“ - Неапол, след което създава свой балетен театър в Италия. Сценографията и костюмите са на Салваторе Русо, с когото театърът си сътрудничи успешно от години. В спектакъла участват: цялата балетна трупа на Държавна опера Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на хора на Държавна опера-Стара Загора и на Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“.
Всички постановки от тук нататък посвещаваме на 90-годишнината на българския балет, казва Силвия Томова – директор на балета. През май предстои нова премиера – „Нестинарка“ на Марин Големинов и голяма балетна гала, която ще отбележи и 200-годишнината на Мариус Петипа. За постановката и за солистите може да научите повече в звуковия файл.





90 години български балет – това нещо съществува, защото има много репетиции – казва Силвия Томова и продължава – Първата българска постановка е балета „Копелия“ на 22 февруари 1928 г. Постановката е на Анастас Петров. Надя Винарова е първата изпълнителка на Сванилда, поканена специално от цар Фердинанд.

Имаше период след 1989 г. когато балетното изкуство беше пред закриване. Тогава се разбягаха по-голяма част от хората и от по-младите и колегите ми, които заминаха да преподават навън и други, които изградиха една завидна кариера, защото бяха добри професионалисти. Тези, които останахме и продължихме в този период да танцуваме, да поставяме, да преподаваме, да изграждаме в едни изключително тежки времена, това спаси българския балет, смята Силвия Томова. Още от спомените ѝ може да чуете в звуковия файл.





Снимки в галерията: Държавна опера-Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна