Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони подкрепя лидера на „Лига“ за премиер

Силвио Берлускони гласува в Милано на парламентарните избори в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силвио Берлускони заяви, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия „Лига“ да състави правителство на Италия, предаде БТА.

В интервю за „Кориере дела сера“, публикувано днес, бившият премиер и лидер на „Форца Италия“ казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство", съобщи Ройтерс.

Четирите партии от десноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. В неделя „Лига“ на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари „Форца Италия“, взела 14 процента.

„Тук съм, за да го подкрепя (Салвини), за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите“, казва пред всекидневника Берлускони.

Изборите в Италия доведоха до ситуация, при която никой партия или договорена коалиция нямат мнозинство, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци, посочва Ройтерс.

И „Лига“, и антисистемното движение "Пет звезди" (което е победител с 32 на сто от гласовете) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени