Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синодът разказа какво са си говорили президентът и руският патриарх

Румен Радев и руският патриарх Кирил по време на посещението му в България
Снимка: БГНЕС

Светият синод на Българската православна църква разпространи съобщение, в което обяснява какво са си говорили президентът Румен Радев и патриархът на Русия Кирил по време на срещата им на 4 март 2018 г. на "Дондуков" 2. Тогава руският патриарх изрази недоволство, че по време на честванията на Освобождението от османско иго ролята на Русия е била принизена, тъй като редом с нея са били споменати и представители на други националности, участвали в Руско-турската война от 1877-78 година.

„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, каза руският патриарх Кирил. Той подчерта, че руският народ не е имал никаква политическа подкрепа в света, когато е започнал борба за освобождението на България.

Според съобщението на Синода, разпространено в емисията на БТА на английски език, тактично и с достойнство, президентът Радев е уверил предводителя на РПЦ, че българският народ никога не е спирал да отдава почит и да изразява заслужена благодарност към руския народ, руската църква и воините на освободителната армия на император Александър II, както и че президентът е изтъквал това във всичките си речи по време на тържествата за Трети март.

В същото време президентът Радев изрично подчертал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме благодарни за паметта на всеки воин, сражавал се за руската армия под знамената на император Александър II и е загинал за българската свобода, независимо от националността си.

В съобщението на Синода на БПЦ се уточнява, че патриарх Кирил сам предложил да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатлило главата на Руската православна църква, уточняват от Светия синод, като добавят, че в края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Румен Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна