Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България без мъже и жени на световното по акробатика, разчитаме на младите попълнения

Снимка: БФСА

В Ботевград продължава лагерът на националния отбор по акробатика, който се готви за участие в световното първенство Антверпен (Белгия) от 4-ти до 10-ти април.

"В шампионата на планетата страната ни няма да има представители при мъжете и жените,. В момента сме с четири вида в националният отбор - 11-16, 12-18 и 13-19 години", това съобщи новият генерален секретар на българската федерация по спортна акробатика Недко Костадинов.

"Надяваме се на хубаво класиране. Във възрастта 13-19 години смесената двойка се бори за квота за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). Едно класиране във финала ще и попадане в шестицата им дава шанс да спечелят квота за Европа. Все пак акробатиката за първи път е включена в младежкото олимпийско движение и ние смятаме, че България може да попадне сред участниците", допълни Костадинов.

"Като бивш национален състезател съм наясно какво може да задържи един спортист в елитния спорт - мъже и жени. Там опираме до финанси. Смятаме догодина да направим всичко възможно материално да подсигурим тези състезатели. До каква степен ще успеем, не мога да кажа, защото е твърде рано, но ще дадем 100 процента от себе си, това да се случи. Децата го заслужават", поясни още Недко Костадинов.

Състав на националният отбор:

Възрастова група 11-16 години
Женска тройка Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска от СКЧА „Ботевград“, с треньор Добринка Николова и с хореографи Галя Маджарова, Иванка Христова и Диана Иванова.

Женска двойка Теодора Кръстева и Теодора Георгиева от „Нефтохимик 2011“ и КСА „Бургас“ с треньор Гергана Денева и хореограф Диана Колева..

Възрастова група 12-18 години
Смесена двойка Михаела Велинова и Ивайло Люцканов от СКА „Акро-Тамп“ София и КСА „Акро Нова“ Горна Оряховица, с треньор Даниела Велчева и хореограф Диана Иванова.

Възрастова група 13-19 години
Смесена двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров от КСА „Орел“ Айтос и КСА Бургас, с треньор Гергана Денева и хореограф Диана Колева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна