Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом разследва заеми за над 500 млн. долара за семейния бизнес на Джаред Кушнер

Донал Тръмп и Джаред Кушнер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юристите на Белия дом разследват дали отпускането на два кредита на семейния бизнес на Джаред Кушнер, възлизащи на повече от 500 милиона долара, е било в нарушение на наказателните закони или на федерални правила за етика, съобщи в понеделник в свое писмо федералната агенция по етика, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Службата за държавна етика е заявила в писмо до депутат от Демократическата партия, че Белият дом проучва дали заем от 184 млн. долара от страна на компанията за недвижими имоти Apollo Global Management и заем за 325 млн. долара от банката Citigroup Inc. са били в нарушение на правилата и законите, регулиращи поведението на федералните служители.

И двата кредита са отишли в компанията Kushner Cos., частната фирма за недвижими имоти, основана от бащата на Кушнер и управлявана от членове на неговото семейство. Джаред Кушнер, който е зет на президента Доналд Тръмп (съпруг на Иванка Тръмп) и се счита за негов "сив кардинал", и който заема високопоставен пост в Белия дом, се е срещнал с висши ръководители както на Citi, така и на Apollo, преди да бъдaт отпуснати тези два доста големи по размер заема, предаде още през миналия месец в-к "Ню Йорк Таймс".

"Обсъдих този въпрос с юридическите съветници на Белия дом, за да съм сигурен, че те са започнали процес по установяване на фактите, които са необходими, за да се определи дали са били нарушени съответни закони и регламенти", написа Дейвид Апол, действащ директор на Службата за държавна етика.

"По време на това обсъждане от Белия дом ме информираха, че вече са започнали процеса на разследване", допълни той в писмото си до неназован законодател от Демократическата партия, цитирано от "Уолстрийт джърнъл".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна