Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната отпуска в сряда договорения транш за 5,7 млрд. евро за Гърция

Снимка: БГНЕС

В сряда (28-и март) властите в еврозоната ще изплатят на Гърция първата част в размер на 5,7 млрд. евро от последния договорен транш за общо 6,7 млрд. евро от финансовата помощ за Гърция, което открива пътя пред Атина към успешно приключване на третата спасителна програма както е по план през август 2018-а година, съобщава агенция Ройтерс.

Европейският механизъм за стабилност - общият спасителен фонд на 19-е страни-членки на еврозоната, заяви официално във вторник, че одобрява отпускането на първото плащане за 5,7 млрд. евро от общо 6,7 млрд. евро, които бяха одобрени от Еврогрупата през януари. Останалият 1 млрд. евро от помощта се очаква да бъде предоставен на гръцките власти след 1-ви май, посочи Европейският механизъм за стабилност. Фондът допълни, че тези средства ще бъдат изплатени при условие, че Гърция постигне напредък "в намаляване на запасите от просрочени задължения и подобряване на ефективността на системата за електронни търгове".

Днешното решение ще помогне на властите в Атина да обслужват своите задължения, да осъществят различни вътрешни разплащания и да изградят кешов буфер (в размер на 20 млрд. евро до края на настоящата програма, според оценка на Еврогрупата), който да подкрепи устойчив икономически растеж и да улесни завръщането на Гърция на свободния пазар, от където страната да започне да се самофинансира след края на трета спасителна програма за общо 86 млрд. евро през август тази година.

Новината за предстоящото изплащане на 5,7 млрд. евро допринася за намаляване на доходността на петгодишните гръцки облигации с около 11 базисни пункта към 3,52%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна