Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок група и симфоничен оркестър представят хитове на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" в Бургаската опера

Снимка: Димитър Косев, Личен архив

Рок музиката ще завладее тази вечер сцената на Бургаската опера, където за съвместен концерт с избрани хитове на легендарните "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" излизат рок група "Кикимора" и симфоничен оркестър. Диригент е Димитър Косев, който представим пред "Хоризонт" програмата на спектакъла и покани почитателите и на рока, и на класическата музика да станат част от преживяването, но без да правят сравнения между двата музикални свята:

"Публиката е решителният фактор и който наистина е фен на тези групи, би оценил и най-малкия опит за величаене, за свирене на тези групи, защото те не са лесни. Да имат уважение към това, което правим и ние - да нямаме огромните претенции, просто да го направим с нашия си професионализъм и с нашата любов към тези песни и към тези групи. Така че - без претенция. И просто публиката трябва да дойде да се забавлява, а не да решава кой как свири, кой какво прави".

Ефектът от такъв тип концерти трябва да е двоен, смята маестро Косев:

"Трябва да вкараме хора в залата на операта, които никога не са влизали вътре и които никога няма да влязат на "Травиата", на "Кармен" или някаква друга класическа опера. Второто, което искаме да направим, е да вкараме хората, които идват на "Травиата" и на "Кармен" - но трябва този път да дойдат на рок концерт и наистина да видят, че симфоничният оркестър може да се използва и по малко по-различен начин освен в класическата опера и оперета".


"Така че имаме две таргет групи, които трябва да вкараме в операта и да ги извадим от зоната им на комфорт", коментира диригентът. Той разказа и как са избрани парчетата, включени в концерта:


"Като цяло самият трибют беше замислен да бъде на "Дийп Пърпъл", след това решихме да е на "Рейнбоу", но в крайна сметка решихме, че няма как да ощетим и едната, и другата група, затова ги съчетахме. С една малка вметка, че правим песни само от ерата на Ричи Блекмор, който е основател и китарист на двете групи. "Кикимора" е утвърдена в България през годините като изключителни професионалисти и те имат немалък репертоар на тези две групи, затова те решиха да подберат репертоара - песни които знаят, и другото много важно е - песни, които стават за оркестрация, защото това не е концерт в клуб, а ние свирим в голяма зала на опера заедно със симфоничен оркестър и това съчетание е доста трудно и Николо Коцев се е справил блестящо с оркестрациите. Така че смятам, че и оркестърът ще се забавлява свирейки, и публиката ще се забавлява, и аз се забавлявам винаги".


Интервюто с Димитър Косев чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна