Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневно шоу за откриването на "Пловдив 2019" от 11-ти януари

| обновено на 28.03.18 в 17:13

Откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година ще бъде на 12 януари. Старт ще бъде даден с тридневен уикенд, който ще започне на 11 януари, а кулминацията ще бъде в събота с грандиозно събитие в центъра на града, това заяви изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

За откриващото събитие има все още много работа, но се планира то да е на европейско ниво и да бъдат привлечени много гости, а в подготовката и много от гражданите.

В програмата на „Европейска столица на културата“ се включват нови събития, но окончателната програма все още не е готова. Засега е ясно, че в нея попадат кулинарни фестивали, а също и суинг фестивал. Разчита се и на читалищата, които ще реализират свои проекти, обясни Радост Иванова, заместник-директор на „Пловдив 2019“.

Изпълнителният директор Кирил Велчев подчерта, че от голямо значение в подготовката на града за Европейска столица на културата, е участието на туристическия бранш. Той съобщи, че фондацията има още един официален партньор – голяма хотелиерска верига. Договорните отношения в случая се осъществяват чрез бартер.

Пловдив има програма, хора, партньорства и страст. Ако успеем да концентрираме всичко това, 2019 година ще бъде също толкова успешна, колкото 2008 година за Ливърпул, това заяви Нийл Питърсън от Ливърпул – Европейска столица на културата през 2008 година и консултант на редица Европейски столици на културата. Той сподели, че по време на домакинството на Ливърпул е отчетен ръст на приходите от туризъм с 800 милиона евро.

Голям ефект върху туризма е отчетен и в Орхус – Европейска столица на културата през 2017 година. Нощувките там са нараснали с 12 % през миналата година, а на чуждестранните туристи – с 16%, заяви Кристиан Тране, мениджър регионални и общностни връзки на Орхус – Европейска столица на културата 2017.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна