Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на продажбите на дребно в Германия за трети пореден месец

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващо понижение през февруари за трети пореден месец, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това предполага, че частното потребление може да остане слабо в началото на 2018-а година, след като и през последното тримесечие на миналата година то не успя да допринесе съществено за растежа на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се свиха с 0,7% на месечна база след тяхно понижение с 0,3% през януари (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,6 на сто.

В същото време растежът на продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се забави рязко до 1,3% от 2,5% през януари (ревизия от повишение с 2,3%) и очаквания за повишение с 2,4 на сто.

Трябва да се има предвид, че частното потребление беше ключов двигател за икономическия растеж през последните години, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурният трудов пазар, повишаващите се заплатите и ниските разходи по заеми. Оповестените преди време данни за растежа на германската икономика през последното тримесечие на 2017-а година обаче не потвърдиха тази тенденция. БВП на Германия нарасна на тримесечна база с 0,6% благодарение най-вече на скок на износа, докато частното потребление остана на нивото от предходното тримесечие.

Днешните слаби данни за продажбите на дребно са факт, след като проучване на института GfK показа подобрение на потребителските нагласи в Германия за април, което е може би сигнал, че през пролетта вътрешното потребление може отново да се окаже водещ генератор за икономическия растеж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна