Пъдпъдъчи яйца с балсамов хайвер; чипс от хляб и пяна от коприва; крем от биволско прясно сирене с мед и сладко от люти чушки; студена супа от домати и зеленчуци с чипс от магданоз; мус от кисело мляко с мед от лавандула и карамелизирани лешници – всичко това се приготвя у нас в ресторант, чийто екип са студенти от Кулинарна академия HRC. Тя е създадена през 2008 година. В нея се обучават млади хора от много страни, избрали тъкмо у нас да получат престижно образование в една от най-вкусните, но и много тежки професии. Как да бъдат спечелени за каузата младите таланти от професионалните гимназии? Академията и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование си поставят за задача да ги открият чрез конкурса „Аз готвя най-добре“. Той се провежда в Добрич, Бургас, Стара Загора, Перник и Сандански. Етапите включват направа на видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути да бъдат показани или разказани интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтите за собствен ресторант. Жури от членове на Академията и проекта трябва да определят десетимата финалисти до 10 май. На финалната права ще застане още един участник, който ще бъде избран чрез онлайн-гласуване между 10 и 25 май в социалните канали на Академията и проекта ДОМИНО.
Същинският финал ще е кулинарна надпревара с истинско готвене на 1 юни в кухнята, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.
Неговото първо издание се провежда през 2017 година. Победителката – Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ – Перник, получава възможността да отиде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария. Повече информация за инициативата ще научим от Деляна Монева, директор на Академията. В разговора се включи и победителката от конкурса през 2017 година, десетокласничката Десислава Кирилова.