Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на социални плакати се открива в НДК

Снимка: НДК

От 23 април „цветът” на световния социален плакат си дава среща в НДК. И най-неизкушените от изкуството на плаката със сигурност ще се впечатлят от мащабната акция, която ще продължи повече от месец във фоайето на театър „Азарян”. Кампанията обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите „Плакат – апел“, копродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София, финансирана от Столична програма „Култура”, втора серия от трилогията „BG Плакат – социални плакати“, част от Културната програма на българското председателство на ЕС, подкрепена от НФК, и разтърсващите фотографии на „Фриско колектив", един от  инициаторите на настоящия проект. Фокус на събитието е социалната мисия на изкуството.

Само преди месец започна специален проект, наречен „BG Плакат“, като първата изложба, посветена на фестивалните плакати, на 23 април отстъпва място на политическите плакати. Амбициозната задача на организаторите, начело с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов, е да покажат посоките, постиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа.

„Това е следващата изложба, втора поред, от трилогията „BG Плакати“, която съдържа фестивални плакати, социални плакати и спортни плакати. Смятам, че тази изложба показва какво означава социалният плакат. Това е провокация към обществото, когато имаме проблеми, те как биха се решили, освен визуално с плакатите, така и практически в обществото. Един плакат, ако не апелира дадена идея, дадена мисъл или събитие, той не може да съществува“, каза проф. Йонов в „Преди всички“.

Представените български автори са майстори на плаката. Някои от тях са: Борис Ангелушев, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Димитър Тасев, Димитър Серезлиев, Евгени Йонов, Божидар Икономов, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, както и актуални съвременните  артисти: Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов.

Сред близо 100-те чужди автори от 20 държави от целия свят са имена като: Ален ле Кернек - Франция, Лекс Древински - Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Давид Тартаковер, Йози Лемел – Израел.

Специален гост на събитието е белгийският визуален артист Патрик Томбел, член на международното жури на триеналето в Монс и част от „Фриско колектив", чиито фотографии със сцени от различни европейски столици са представени в кампанията.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Веселина Миланова с проф. Божидар Йонов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна