Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остана без медал в първия ден на турнира по таекуондо в Атина

Снимка: Личен архив

България остана без медал в първия ден на международния турнир по таекуондо, олимпийска версия, от веригата „Президентска купа“, който се провежда в Атина. Най-голямата ни надежда за отличие при жените в категория 49 килограма Никол Чорбанова (на снимката) отпадна от надпреварата в третия кръг. Бронзовата ни медалистка от европейското първенство за девойки до 21 години отстъпи с 10:31 точки пред силната хърватка Кристина Томич (бронзова медалитска от световното миналата година, носителка на сребърен медал от турнирите Гранд шлем, има и 13 титли от международни турнири). В първите два мача възпитаничката на Димитър Аврамов се наложи в много оспорван мач над Аралян Данкенова (Русия) с 29:27точки и над Сара Джорджани (Италия) с 23:3 точки.

При девойките Румена Кирчева в категория 46 килограма приключи участието си в първия кръг, след загуба от рускинята Лилия Павловская с 7:12 точки.

При кадетите до медалите не успяха да стигнат Християн Георгиев категория 33 килограма, както и Радостин Митков и Георги Таксков при в теглова група 37 килограма. Митков победи в първия и втория кръг, съответно Йоанис Вичос и Филипос Музакис (Гърция) , но във третия отстъпи пред Леон Елоян (Русия) с 4:24 точки. Тасков също записа успех в първата среща срещу Николас Параскелопулус (Гърция), а във втората не успя да се противопостави на Руслан Тринозненко (Русия).

Утре България ще има 7 участника в надпреварата. При катедите Павел Божилов и Дарин Кирилов – категория 45 килограма, Денис Димитров – категория 49 килограма и Александра Георгиева – категория 37 килограма. При юношите ще играят Иван Тончев – категория 63 килограма и Луиза Захариева – категория 55 килограма. При мъжете надеждите ни за медал са свързани със сребърният медалист от европейското първенство за младежи до 21 години Йордан Колев – категория 80 килограма.

„Смятам, че съм добре подготвен. Заедно с националният отбор се подготвихме на националната спортна база „Белмекен“ и сега се надявам да се представя максимално успешно. Да тренираш с най-добрите, като Калоян, Влади и Митко е наистина голяма чест. Вярвам, че това ще ми помогна и аз да стана най-добрия. Бяха ни подсигурили и много добър кондиционен треньор, а Теодор Георгиев проведе подготовката ни по таекуондо“, това заяви специално за предаването „На финала“ Йордан Колев, сребърен медалист от европейското първенство за младежи до 21 години преди утрешното си участие в турнира от веригата „Президентска купа“ в Атина.

Тук присъстват най-добрите състезатели. Тук са световни шампиони и олимпийски медалисти. Мога да кажа, че има повече състезатели от колкото на световно. В моята категория – 80 килограма има 70-80 човека. След жребият ще знам повече, но предпочитам по-лек съперник за първа среща за да мога да вляза в играта и да бъде по-подготвен за по – силните“, допълни Колев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна