Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на бизнес активността в британския сектор на услугите през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април бизнес активността в сферата на услугите във Великобритания се подобри по-слабо от очакваното, парирайки малка част от драматичното влошаване през март до 20-месечно дъно, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit. Това вероятно ще намали допълнително очакванията на финансовите пазари за вдигане на британската лихва на заседанието на Английската централна банка през следващата седмица (на 10-и май).

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се повиши през април до 52,8 пункта, след като през март се срина рязко с цели 2,8 пункта до 20-месечно дъно от 51,7 пункта главно в резултат на необичайно студеното време и на обилните снеговалежи през третия месец на годината. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за по-добър отскок на бизнес активността в сферата на услугите през април към ниво от 53,5 пункта.

Трябва да се има предвид, че секторът на услугите във Великобритания формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната, като неговото слабо представяне през първото тримесечие на годината беше една от причините за анемичния растеж на британския БВП с едва 0,1% спрямо последното тримесечие на 2017-а година.

Въпреки повишението на индекса в сферата на услугите, неговото ниво през април е второто най-слабо от септември 2016-а година насам, което сякаш подсказва, че слабостта на британската икономика остава в сила и в началото на второто тримесечие.

"Разочароващите данни за услугите ще подсилят очакванията, че на този етап Английската централна банка ще се откаже от идеята за скорошно вдигане на лихвените ставки", посочи Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. "Евентуално по-нататъшно забавяне на бизнес активността може дори да повдигне въпроси относно това, дали решението на АЦБ да повиши основната си лихва от 0,25% до 0,5% през миналия ноември е било правилно", допълни той.

Според последното проучване на Markit, анкетираните мениджърите посочват, че техният бизнес е бил засегнат негативно както от по-слабото търсене на потребители, чиито бюджети са влошени от годината насам с оглед на по-високата инфлация, така и от нежеланието на корпоративните клиенти да харчат средства с оглед на несигурната икономическа перспектива.

"Цялостната бизнес експанзия, отчетена от априлските три проучвания (в промишлеността, в строителството и в сферата на услугите), беше втората най-слаба след вота в подкрепа на Брекзит през юни 2016-а година, сочейки за тримесечен темп на растеж на БВП от около 0,2% в началото на второто тримесечие", прогнозира Крис Уилямсън.

Британската лира реагира негативно на днешното по-слабо от очакваното проучване за бизнес активността в сферата на услугите, тъй като то сякаш допълнително намали вероятността през следващата седмица АЦБ да повиши основната си лихвена ставка до 0,75%.

Паундът заличи сутрешните си печалби от 1,3628 щатски долара и вече се търгува около 1,3580 нивото - недалеч от неговото вчерашно 4-месечно дъно около 1,3555 долара. В същото време еврото поскъпна към 7-седмичен връх от 0,8830 британски лири.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна