Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Гешев: Искаме рисунките по стените да докосват хората

Ясен Гешев

Една близо 100-годишна къща в столичния квартал "Подуяне" беше разкрасена с графит от испанския артист Маноматик. Ясен Гешев от Urban Creatures обясни каква е била целта:

"Решихме да бъде този път нещо по-красиво и нещо по-поетично и мило, и това да бъде подаръкът за една къщичка, мъничка, останала сгушена между арогантните нови и грозните стари блокове. Цялото преживяване беше много интересно, защото испанец го вкарване в класическите софийски недра. Най-интересното беше, че за него това не беше новост. Той каза, че в Испания е същото.

Произведението то няма име Той го нарича "Мандала". Че на принципа на мандалата е конструирано".

"Ние търсим артисти, които да говорят, но да казват неща откривани, истински, автентични, не просто да се борят да изпълнят технически една голяма илюстрация на стените. За нас е много важно стените не да са толкова големи, а да могат да докосват хората, и това е целта ни във всичките проекти, А защо го правим? Защото милиони българи живеят в такъв тип квартали и общо-взето няма много ясна идея как да подобрим усещането за живот в тях. Мислим си, че изкуството е възможен отговор. Алтернатива".

Какво планират за лятото Urban Creatures, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна