Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през май до 9-месечно дъно

През май икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбеляза известно влошаване, подновявайки негативната тенденция в сила от началото на годината в резултат на понижение на доверието в промишления сектор и в сферата на услугите, но при добър отскок в търговията на дребно и в строителството. Това сякаш е знак, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем през второто тримесечие след слабото началото на годината.

Според последно проучване на Европейската комисия индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната се понижи през май до 112,5 пункта от 112,7 пункта през април, но при очаквания на финансовите пазари за по-солиден спад към 112,0 пункта. Въпреки по-сдържаното понижение, индексът достигна през май 9-месечно дъно (най-ниско ниво от август 2017-а година) и поднови своето низходящо движение от неговия многогодишен връх от 115,3 пункта, достигнат през декември 2017 година (най-високо ниво от октомври 2000 година насам).

Европейската комисия регистрира силно подобрение на бизнес доверието в едва една от петте водещи икономики от региона – в Холандия (повишение на индекса с 1,2 пункта), следванаа от Германия (със скромно повишение от 0,1 пункта). В останалите три водещи икономики обаче има спад, като той е най-голям във Франция (спад на индекса с 1,8 пункта), следвана от Испания (понижение с 1,2 пункта) и в Италия (с 1,0 пункт).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, обаче се повиши слабо с 0,06 пункта до 1,45 пункта, но остава под неговия връх от декември 2017-а година от 1,60 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия отчита влошаване на индекса на доверието в индустриалния и промишлен сектор до 6,8 от 7,3 пункта през април и спрямо януарски връх от 9,7 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам), съответния индекс в сферата на услугите се понижи до 14,3 от 14,7 пункта, докато в строителството нарасна силно до 7,0 пункта от 4,6 пункта месец по-рано, а при търговията на дребно - до 0,7 от -0,7 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната пък се понижи през май до 0,2 пункта от 0,3 пункта през април, и остава далеч под януарския връх от 1,4 пункта (най-високо ниво от началото на 2001 година насам).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна