Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският ножар Кирил Коликов е единственият български майстор на това оръжие

Майстор на кортици показва уникати на юбилейна изложба

Единственият майстор на кортици в България – пловдивският ножар Кирил Коликов, показва уникати на юбилейната си изложба „Приемственост“. Експозицията се открива в Регионалния етнографски музей и ще продължи до 17 юни. Сред най-впечатляващите експонати е кортик на противопожарното дело, който се прави за първи път след 09.09.1944 г.

СнимкаАгоп Казазян, експерт в областта на историческото късо хладно оръжие и Учредител и Председател на Национално Дружество „Традиция”, ще направи  творчески портрет на Кирил Коликов и ще представи модел кортик на противопожарното дело.  

Валя Балканска ще поздрави майстор–ножаря за дългия му творчески път, тъй като в деня на откриването на изложбата майсторът навършва 70 години. 

Представители от НД „Традиция“ – Пловдив специално в чест на Кирил Коликов ще изпълнят залп за отдаване на почит.

Оръжейната колекция е разделена в два творчески периода. Почетно  място ще бъде отредено и на колекцията на Димитър Димитров, доайен на ножарите в България и учител на Кирил Коликов. 

Учениците на именития пловдивски занаятчия също ще изложат своите произведения и така, нагледно ще покажат приемствеността в изложбата „Приемственост”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна