Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбата на принц Хари и слънчевото време повишиха силно британските продажби на дребно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май продажбите на дребно във Великобритания нараснаха силно за втори пореден месец, тъй като сватбата между принц Хари и Меган Маркъл, необичайно слънчевото време и предстоящото световно футболно първенство допринесоха за здраво увеличение на търговията на дребно, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през май с 1,3% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за доста по-умерено повишение с 0,5% и след като през април търговията на дребно на Острова се разшири с цели 1,8 на сто (възходяща ревизия от повишение с 1,6%).

Продажбите на дребно на годишна база пък нараснаха с цели 3,9% след повишение с едва 1,4% през април и прогноза за по-скромно увеличение с 2,4 на сто, отбелязвайки най-солиден растеж от април 2017-а година насам.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова нараснаха с 1,3% на месечна и с 4,4% на годишна база (най-силен ръст от декември 2016-а година).

Британският статистически институт отбеляза, че кралската сватба е допринесла за нарастване на продажбите в хранителни магазини и във веригите магазини, предлагащи стоки за домакинствата. Продажбите в супермаркетите се увеличиха с 1,1% на месечна база, докато продажбите на дрехи и обувни принадлежности скочиха с 1,7%, тъй като голяма част от Обединеното кралство се радваше през май и на необичайно топло и слънчево време. Онлайн продажбите по интернет пък скочиха в рамките на месец с 4,5%, като техния дял достигна рекордните 18% от общия обем продажби в страната.

В рамките на трите месеца до края на май продажбите на дребно нараснаха с цели 0,9% спрямо периода февруари - април, когато те се повишиха с едва 0,2% в резултат на негативния ефект по-рано през годината на серията снежни бури и необичайно ниски за Острова температури.

Днешните доста силни данни предполагат, че британската икономика започва да се възстановява от рязкото забавяне на нейната експанзия от началото на годината. Това от своя страна може да подсили очакванията на финансовите пазари за скорошно повишение н основната лихва на Английската централна банка (най-вероятно на заседанието ѝ през август?).

Британската лира реагира позитивно на днешните данни, поскъпвайки с 0,4% към 7-дневен връх от 1,3446 щатски долара. В същото време еврото се понижи за кратко към часово дъно за деня от 0,8792 паунда, преди обаче да отскочи обратно над 0,8800 нивото, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на края на заседанието на ЕЦБ (от 14:45ч. наше време) и важната пресконференция на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч.).

Инвеститорите на лондонската фондова борса обаче реагират негативно на поскъпващата британски лира. Индексът FTSE100 се понижава с 0,5%, тъй като основната част от печалбите на мултинационалните компании, влизащи в индекса, идва от чужбина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна