Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС ще предоставят по-големи правомощия на Европейския механизъм за стабилност

Европейските лидери ще призоват Великобритания да предостави "реалистични и работещи предложения" за бъдещите си отношения със Съюза

Европейски механизъм за стабилност

Лидерите на Европейския съюз ще се споразумеят на срещата на върха в петък да дадат повече правомощия на спасителния фонд на еврозоната, известен като Европейски механизъм за стабилност (фонда ESM), като подробностите ще бъдат разработени едва през декември. В същото време се очаква те предоставят взимането на решение за начало на разговори за Европейска схема за гарантиране на депозитите (EDIS) на финансовите министри, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки проектът със заключения на важната среща на европейските лидери в края на седмицата.

В проекто заключенията от предстоящата среща на ЕС не се споменава нищо за идеята, подкрепена от Франция, за отделен бюджет на еврозоната, нито за възможността за по-лесно преструктуриране на държавния дълг, към което пък се стреми Германия.

Проектът със заключения на Срещата на върха в петък относно по-задълбочена интеграция на еврозоната показва, че лидерите ще подкрепят идеята, че при извънредни ситуации, Европейският механизъм за стабилност ще може да отпуска заеми, за да помогне на намиращите се в затруднено положение банки. Помощта ще бъде под формата на револвираща кредитна линия със същия размер като самият фонд за преобразуване на проблемни банки , която кредитна линия ще се равнява на 1% от покритите (гарантираните) депозити в еврозоната или около 55 млрд. евро, посочва Ройтерс.

Европейският механизъм за стабилност също така ще има по-голяма роля при разработването и наблюдението на програмите за финансова помощ, показва проектът със заключение на предстоящата среща на лидерите на ЕС.

"Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) се приканва да постигнат съгласие за терминологичен списък за по-нататъшното развитие на фонда ESM до декември 2018-а година", се казва в проектът с който разполага Ройтерс, като се допълва: "Срещата на върха на еврото в приобщаващ формат ще се върне към тези и други въпроси през декември 2018-а година".

В проекто заключенията обаче не се споменава нищо за въвеждането на единни Клаузи за колективно действие (CAC) за издаването на нови еврооблигации. Клаузите за колективно действие (CAC) при суверенните облигационни контракти улесняват правителствата да пренебрегват малцинството от инвеститори, които се противопоставят на условията на предложеното преструктуриране на дълга и които могат да спрат целия процес, като се стремят към по-добра сделка. Трябва да се има предвид, че облигациите, емитирани в еврозоната от 2013-а година насам, включват такава CAC клауза. Но въвеждането на мярката за "единствен край" би улеснила процеса, тъй като би позволила дадено решение за преструктуриране да обхване всички облигации.

Председателят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Марио Сентено иска европейските лидери да предоставят насоки по този въпрос, тъй като подобна стъпка ще направи по-лесно преструктурирането на публичните дългове в бъдеще - дискусия, на която се противопоставя категорично силно задлъжнялата Италия.

Относно въпросите, касаещи Брекзит, европейските лидери ще призоват Великобритания да предостави "реалистични и работещи предложения" за бъдещите си отношения с ЕС, като Европейският съюз ще остави вратата отворена за Лондон, за да промени мнението си по някои от т.нар. "червени линии" в преговорите.

Проектът със заключения на срещата на върха на лидерите на 27-те страни, които ще останат в ЕС след излизането на Обединеното кралство през март 2019-а година, изразява загриженост, че не е постигнат значителен напредък за намиране на начин за избягване на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

Трябва да се има предвид, че без постигането на сделка относно границите, ЕС няма да може да сключи споразумение за "развода" с Великобритания. Това може да засили перспективата, че Великобритания ще напусне единния блок без споразумение ("твърд" Брекзит), което би навредило сериозно на бизнеса. Ето защо европейските лидери призовават за "интензивни усилия" за постигане на споразумение за оттегляне на Великобритания от съюза и за сключване на договор за преходен период до края на 2020-а година, който да даде на компаниите време да се приспособят към новата ситуация.

В проекто заключенията от предстоящата среща на върха, лидерите на ЕС също така посочват, че трябва да се положат повече усилия, за да се постигне съгласие за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след преходния период. "Това изисква по-голяма яснота, както и реалистични и приложими предложения от Обединеното кралство по отношение на позицията му относно бъдещите отношения", се посочва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на 27-те също така оставят вратата отворена, за да може Великобритания да промени мнението си по някои "червени линии" в преговорите, като например позицията на властите в Лондон да се напусне Европейския митнически съюз.

"Европейският съвет напомня, че ако позициите на Обединеното кралство се развият, Съюзът ще бъде готов да преразгледа предложението си", се казва в текста, който се позовава на позицията на ЕС, основаващата се на британската преговорна позиция.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна