Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом потвърди, че Тръмп не желае специален закон, ограничаващ китайските инвестиции в технологичния сектор

От Белия дом обявиха официално, че президентът Доналд Тръмп подкрепя по-твърди рестрикции относно чуждестранните инвестиции в т.нар. "чувствителни технологии", както и по-силен контрол върху износа на тези технологии, но той се е отказал от идеята за налагане на подобни рестрикции конкретно по отношение на Китай.

"Президентът Тръмп взе решение, че плановете на Конгреса за увеличаване на правомощията на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (Committee on Foreign Investment in the U.S. - CFIUS) е "най-добрият подход за защита на ключови американски технологии", посочиха от неговата администрация и допълниха: "По този начин инвестиционната среда в САЩ ще остане отворена".

В изявлението на Белия дом се допълва, че ако Конгресът не успее да гласува необходимите промени в CFIUS, които да защитят американските технологии и интелектуалната собственост, Доналд Тръмп ще поиска от администрацията да разработи нови инструменти на глобална основна.

В интервю за телевизия CNBC, финансовият министър Стивън Мнучини потвърди, че предлаганите промени в Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) представляват опит за засилване на инвестиционния контрол. И той отбеляза, че ако Конгресът на САЩ не гласува бързо необходимите промени в правомощията на CFIUS, Тръмп може да задължи Министерството на финансите с изпълнителна заповед да приложи същите разпоредби.

Мнучин обаче добави, че някои страни ще бъдат подложени на подсилен преглед въз основа на новите правила на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ, което е сигурен знак, че една от тези страни ще бъде Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна