Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: Търговските заплахи никога няма да сработят по отношение на Китай

Китай отхвърля обвиненията на САЩ за валутна манипулация и девалвация на юана

Търговските заплахи и сплашвания никога няма да сработят по отношение на Китай, заяви в понеделник говорител на китайското външно министерство, визирайки изявлението преди дни на американския президент Доналд Тръмп, че е готов да наложи митнически тарифи върху целия внос на китайски стоки в САЩ, равняващ се на малко над 500 млрд. долара през 2017-а година.

Китай също така няма нужда да използва конкурентна обезценка на своята валута, за да подпомогне износа си, посочи говорителят на външното министерство Гън Шуан. Според него стойността на китайската валута се определя от пазарните сили на търсене и предлагане, като властите в Пекин нямат намерение да девалвират юанът, за подкрепят китайския експорт.

Повод за този негов коментар дадоха както обвиненията в туитър на Тръмп, че ЕС и Китай манипулират техните валути, така и изказване през уикенда на американския финансов министър Стивън Мнучин, според което САЩ наблюдават внимателно неотдавнашната слабост на китайския юан, за да определи дали е имало манипулация и държавна намеса.

Изявлението на Гън Шуан сякаш потвърждава притесненията в последните дни, че досегашната търговска война между САЩ и останалия свят, и в частност с Китай, може да прерасне във валутна война.

Междувременно Народната банка на Китай определи в понеделник малко по-висока фиксирана стойност на китайския юан на ниво от 6,7671 юана за един щатски долар спрямо петъчно ниво от 6,7795. Това представлява първо повишение на референтното ниво на китайската валута след седем поредни сесии на солиден спад и след като от края на първото тримесечие насам юанът се обезцени с над 7% спрямо щатския долар до едногодишно дъно в резултат на ескалиращото търговско напрежение между двете водещи световни икономики.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна