Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години след строежа на пасарелката край "Джъмбо" - асансьорите не работят

Преди близо три години до най-големия хипермаркет за детски стоки и предмети за домакинството край Бургас, бе построен пешеходен надлез. Близо три години обаче, той все още не е узаконен и няма работещ асансьор за хора с увреждания и майки с колички.

Изграждането на пасарелката бе анонсирано от Община Бургас още през октомври, 2015 г., като част от „продължаващи инициативи за намаляване на пътните инциденти“. По надлеза може безопасно да бъде пресечен главния път Бургас – София, където движението е натоварено, а автомобилите се движат с висока скорост. Той е удобен, от една страна, за пазаруващите в магазина, които идват с градския транспорт, а от друга - за работещите в съседните предприятие, които също се придвиждат с автобуси. Именно през октомври 2015 г. пасарелката бе изградена. От Община Бургас анонсираха, че „доставят в момента предвидените към съоръжението асансьорни механизми. Тогава ще бъде пусната в експлоатация и самата пасарелка“.

Близо година по-късно, през септември 2016 г. от Общината ни уведомяват, че ще закупят два асансьора, а обществената поръчка била в начален атап. Самата пасарелка е частна инвестиция на фирмата, стопанисваща хипермаркета, а администрацията трябваше да закупи асансьорните уредби. Следват няколко неуспешни опита за избиране на кандидат чрез обществена поръчка. При едната не се появяват желаещи, при втората – предложената цена е по-висока от предвиденото, докато при третата вече е избрана фирма.

На 17-ти март 2017 г. е подписан договор с фирма за доставката на две съоръжения. Крайният срок за монтаж е 19-ти юни, уточняват от Община Бургас. Стойността е около 66 000 лева.

Каква беше изненадата ни, когато през този уикенд констатирахме, че асансьори още няма. Всъщност – има, ама не работят. Действително, те бяха монтирани, защото беше нарязан и парапетът, който минаваше преди това директно пред вратата на второто ниво на пасарелката. Обаче и да натискате копчето – никой няма да дойде да ви вземе. И тъй като наближава третият рожден ден на пасарелката, решихме да проверим защо още няма асансьор и защо тя, по закон, реално не функционира, въпреки че се ползва.

От фирмата – изпълнител първоначално бяха изненадани, че съоръженията не работят и обещаха да извършат проверка. След нея бяха категорични, че са си свършили работата. Асансьорите били редовни – имали декларация за съответствие, имали ревизионни книги. Трябвало да се узакони самата пасарелка като обект и металната конструкция, по която се движат асансьорите. След това ще се сключи договор за сервизно обслужване и тогава това чудо на техниката най-накрая ще тръгне. От фирмата казаха, че асансьорите са монтирани миналата година, а изброените дейности трябва да се извършат от страна на Община Бургас.

След наш сигнал и от местната администрация извършиха проверка. Пешеходният надлез е изграден от самия частен търговски обект, припомниха оттам. Общината е съфинансирала част от проекта, а именно - асансьора. Администрацията очаква да бъде оформена и да ѝ бъде предадена техническата документация за целия обект, което забавя ситуацията с асансьора. Тоест – чакат фирмата, която управлява хипермаркета, да им дадат документите.

„Бавно като империите, дори по-бавно от тях“ е една книга на Урсула Ле Гуин, чието заглавие често цитираме като нарицателно за подобни случаи. Защото след някой друг месец ще станат три години откакто е построена въпросната пасарелка, а тя не може да се ползва от хора с колички и за три години не е узаконена и, реално, се функционира малко нелегално. Искрено се надяваме, че на третия рожден ден, вече ще можем да ѝ прережем лентата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна