Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк премести голяма част от клиринговата си дейност в евро от Лондон във Франкфурт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банк е преместила голяма част от своята клирингова дейност в евро от Лондон във Франкфурт, съобщи в понеделник говорител на водещата германска кредитна институция, съобщава Ройтерс, потвърждавайки информация на "Файненшъл Таймс" от изминалия уикенд.

Промяната за най-голямата банка в Германия е в полза на поставената от Deutsche Boerse цел да открадне голяма част от клиринговия пазар в евро от Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Ройтерс обаче допълва, че този ход е до голяма степен символичен, без да има каквото и да било прехвърляне на реални работни места. Говорителят на Дойче банк отбеляза, че по този начин банката натисна бутона, чрез който да насочи клиринговата дейност към клиринговото поделение на Deutsche Boerse в лицето на Eurex (международната европейска борса за дериватни финансови инструменти, която е и най-големият пазар за фючърси и опции в Европа).

От своя страна говорител на Eurex заяви, че сега пазарният дял на Eurex Exchange вече е достигнал 8% от общата европейска клирингова дейност в евро, след като само преди година този дял беше почти нулев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна