Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителската инфлация в Китай нарасна през юли до 4-месечен връх

Китайската инфлация нарасна през юли до 4-месечен връх, тъй като потребителите плащаха повече за хранителни стоки и горива, показват данни на Националното статистическо бюро на страната.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши на месечна база с 0,3% след понижение с 0,1% през юни.

На годишна база растежът на потребителската инфлация в Китай се ускори до 4-месечен връх от 2,1% спрямо 1,9% месец по-рано и очаквания за по-скромно повишение с 2 на сто.

Цените на храните се повишиха през юли с 0,5% спрямо година по-рано след растеж с 0,3% през юни, докато цените на нехранителните стоки нараснаха с 2,4% след повишение с 2,2% през предходния месец. Цените на бензина и на дизеловото гориво се повишиха с повече от 20% в рамките на година, което добави към потребителската инфлация 0,42 проценти пункта, отбеляза китайската статистика.

Въпреки по-високата от очакваното инфлация, трябва да се има предвид, че целта на властите в Пекин е да задържат през настоящата година растежа на потребителските цени под прага от 3 на сто.

В същото време производствените цени се повишиха през юли 0,1% спрямо предишния месец, когато нараснаха с 0,3%, докато на годишна база индексът на цените на производител (PPI) скочи с 4,6%, но след повишение с 4,7% през юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени