Кокосовото масло е възможно най-вредната храна на света, твърди директорката на Института за профилактика и епидемиология на онкологичните заболявания във Фрайбургрския университет и професор в Харвард Карин Михелс, цитирана от Business Insider.
Михелс обяснява, че кокосовото масло в по-голямата си част (80 %) се състои от наситени мазнини, което е два пъти повече, отколкото в свинската сланина. Според професорката тези мазнини повишават лошия холесторол в организма и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.
Въпреки тези и по-раншни предупреждения на учените кокосовото масло е изключително популярно в САЩ, където през 2015 година продажбите са били за 229 милиона долара, а също и във Великобритания, където за последните четири години потреблението е нараснало 16 пъти.
Според анализите това се дължи на атресивната реклама, която успява да убеди хората в полезността на какаовото масло.