Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фортисимо Фест 2018 преминава през Разград, Враца и София

Снимка: Снимката е предоставена от организаторите.

"Фортисимо Фест" за пореден път тръгва на път. Три концерта на открито ще зарадват широката публика в Разград (12 септември, 19 часа), Враца (14 септември, 20 часа) и София (16 септември, 20 часа). Събитията са със свободен достъп.

"Фортисимо e музикално семейство, което носи модерния дух на класическата музика и разказва живописно нейната великолепна история. Семейство Фортисимо расте с любовта на Максим Ешкенази, фондация “Америка за България” и виртуозни музиканти, които свирят с магия и страст пред вдъхновена публика от малки, големи и още по-големи." - това се казва в Манифеста, който описва идеята, довела до създаването на "Фортисимо Фест", а след него и на образователните програми "Фортисимо Фамилия" и "Фортисимо Клас". И още нещо съществено, което екипът на "Фортисимо" изповядва: "Благодарение на музиката ние сме щастливи, добри, заедно."

Диригентът Максим Ешкенази, който живее и работи в САЩ, но често се връща и  на родна сцена, е идейният двигател на проекта. Според него важен момент в развитието на "Фортисимо Фест" е присъединяването на местните оркестри към идеята - в Разград концертът е с Разградската филхармония "Проф. Димитър Ненов", във Враца - със Симфониета Враца, а в София - с Националния филхармоничен оркестър, който най-често е участвал във "Фортисимо Фест" от 2010 г. насам.

Организаторите се надяват голямото съзвездие от солисти от различни жанрове да предизвика огромен интерес: цигуларят Светлин Русев ще свири пред Народния театър в София, очаква се той да участва в дует с певицата Михаела Филева, нови версии на поп шлагери ще изпълни и Михаела Маринова, братята Мартин и Александър Зайранови ще се присъединят в програмите в Разград и Враца, където във фолклорната част ще присъства и музиката на Георги Андреев, специално място е отделено и за изпълнения на хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева. Специалните аранжименти на популярните песни са направени от Славил Димитров, който ще бъде представен и с негови авторски пиеси.

Още интересни детайли за програмата на "Фортисимо Фест 2018" разказа Максим Ешкенази в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна