Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мистерии и чудеса” на Жорж Ру съчетава мистериозното с естетиката

До 29 септември в кафе-галерията на "Фото Синтезис Арт Център" в София може да бъде разгледана изложбата „Мистерии и чудеса”. Цикълът съдържа фотографии, снети от видеоматериал, заснеман от Жорж Ру в продължение на 17 години и представляват кадри от проявления, заснети в небето. Авторът на „Мистерии и чудеса” изрично подчертава, че фотографиите не са фотомонтажи. Ру е убеден, че светът, в който живеем, е загадка и тази изложба е малък принос към възприятието, че не сме сами в Космоса.

Жорж Ру е роден във Франция. Фотографията е негова страст и професионален път. Живее в Германия, но е влюбен в България. След пътуването му в Перу неговата фотография поема към нови хоризонти. С фотографската си изложба „Мистерии и чудеса“ Ру гостува в България за пореден път, а професионалистите и любителите ще могат лично да разговарят с Жорж Ру за неговата мистична и документална фотография.

"Това, което заснемам, а след това превръщам във филми, са „проявления“ в небето. Това не са феномени, а по-скоро природни „проявления“, които имат особено поведение", разказа авторът пред "Хоризонт". "Трудно е да бъдат определени или класифицирани по някакъв начин. Дали са неидентифицирани летящи обекти (НЛО) или нещо друго, все още не можем да кажем."

"Не целя да представя тази  изложба като журналист или учен. За мен е по-важна естетиката и тази особена красота, която долавяме. Стремя се да съчетая мистериозното с  естетиката", споделя Жорж Ру.

Концепцията се родила в Перу. "През 2001 година с много други фотографи искахме да заснемем птицата кондор в каньона Колка. Когато се прибрах у дома, за моя най-голяма изненада открих три кадъра, които бяха много по-различни като форми от характерните за средата. Представляваха енергийни форми, конкретни, които се отразяваха на слънчевата светлина. Дадох си сметка, че това не са фантасмагории, а обекти или форми, които се придвижваха много бързо. Това е, което показвам на изложбата в България от различни места", уточни авторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна