Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионката Йорданка Благоева живее в енергиен рай. Студент – по стъпките на Свети Иван Рилски

БНР Новини
6
Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки.
Снимка: Десислава Веселинова

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров „Ех, младостта е лесно нещо, когато си младеж“. Нищо подобно! Младостта е лесна във всяка възраст. А общуването с природата и пътешествията й действат като увеличително стъкло. А следващата ни гостенка със сигурност ще подейства ободряващо всекиму. И петимата й внуци я наричат екшън-баба. Тя неотдавна отпразнува 70-ата си годишнина и не спира да обикаля страната с документалния филм за живота й „Отвъд скока”. Йорданка Благоева е най-известната жителка на родното си село Горно Церовене, не само защото е единствената поставила световен рекорд, ами понеже не спира да го хвали. В сърцето си, обаче тя къта две села, а съпругът й Вальо е заврян зет и в двете.

Данчето отглежда своя лична райска градина в енергийно заредена зона. От нея оптимизмът струи, а любовта й към живота - заразява околните. Тя продължава да пътува по света, но общуването с растенията, земята и младите хора поддържа духа й свеж и ведър. Благоева разкрива тайната защо ако някога я арестуват, това ще е за кражба на цвете.

Предпочитаната от родолюбците рубрика „50 места от българската история отвъд България“ този път е за Желязната църква в Истанбул и нейната история.

Филмът за Желязната църква на Стилиян Иванов е предоставен специално за Покана за пътуване.


Квинтесенция на глобализацията! Кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало съсипват пътуването си до Рим, заради американски пътеводител, купен в София. Изводът от неблагополучията им е, че ако човек иска да отметне всички забележителности не бива да се доверява само на един гид, ами да търси информация от няколко източника.

Вместо да отиде на нощен клуб с приятели, студентът по режисура в НАТФИЗ Любослав Неделчев хваща гората. Буквално. Избира да тръгне по стъпките на най-българския светец, отшелник, небесен закрилник и покровител на нашия народ Иван Рилски и… чудесата започват да се случват. Още в София превоз до Скрино, родното село на светеца, му предлага сина на Марин Карадимитров, известен навремето като най-паметливият човек в света.

Тъй като никога не бях чувала за подобен българин, тутакси направих справка в Гугъл. Оказа се, че странстващият книжар е открит от проф. Александър Балабанов. Той му урежда публичен изпит в 45-а аудитория на Софийския университет. Екзаминаторът проф. Спиридон Казанджиев е изумен. Марин Карадимитров надминава с 40 световния рекорд за запомняне на числа от един прочит. Той можел да запамети и да възпроизведе в обратен ред близо 6000 цифри. Известният феномен в онзи период Пико фон Мирандола наизустява 2000 думи, българинът с 1000 повече. Но да научим от Любослав Неделчев повече за неговото пътуване към отшелничеството вътре в себе си.

Бъдещият режисьор се потапя в природата, за да се вгледа във важните неща по пътеките на Свети Иван Рилски и отшелниците-исихасти.

Вдъхновяващо е, когато в Покана за пътуване гостуват млади хора, от които на чувствителност и мъдрост могат да се научат и беловласите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна