Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо рязко повишение на инфлацията в Германия през септември

Инфлацията в Германия се ускори през септември доста по-силно от очакваното благодарение на солидно повишение на енергийните и на цените на хранителни стои, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия скочи през септември с 0,4% спрямо август, когато се повиши с 0,1 на сто.

На годишна база потребителската инфлация нарасна с цели 2,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за нейна стабилизация за трети пореден месец на ниво от 2 на ст. Това е най-солното повишение на потребителските цени в Германия от ноември 2011-а година насам.

Основна причина за изненадващото ускоряване на инфлация през септември е силното повишение на енергийните цени със 7,7% след тяхно повишение с 6,9% месец по-рано, както и на цените на хранителните стоки с 2,8% след техен растеж с 2,5% през август. В същото време цените на услугите се повишиха по-скромно с 1,5%, но след тяхно увеличение с 1,4% през последния летен месец.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна през септември с 0,4% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база се ускори до 2,2% от 2,0% през август, достигайки нивото от месец май (най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2017-а година).

Данните са в подкрепа на решението на ЕЦБ да приключи до края на годината с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна