Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита поредно отслабване на стопанската конюнктура в България през септември

През септември стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново, отстъпвайки за четвърти пореден месец от близо 10-годишния връх, достигнат през май, като по-силно понижение има в строителството и в сферата на услугите при стабилизация в промишлеността и при търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна намалява през септември с 1,5 пункта спрямо август, когато се понижи с 2,9 пункта. Това представлява отслабване на общата стопанска конюнктура за четвърти пореден месец, след като през май тя се подобри до най-висок връх от края на 2008-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, запазва нивото си от август, когато обаче се понижи с 1,9 пункта. Промишлените предприемачи оценяват настояща производствена активност като благоприятна. Според тях обаче има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността на техните предприятия през следващите три месеца, показват резултатите от последната анкета на НСИ.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността, мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През септември 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с цели 5,4 пункта след спад с 3,8 пункта през юли, като това влошаване се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия от "по-добро" към запазване на "същото" ниво. По-неблагоприятни са техните мнения относно строителната активност през последните три месеца, както и очаквания им за следващите три месеца, отчита НСИ.

И през този месец недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава през септември приблизително на нивото от август, когато обаче отчете понижение с 4,0 пункта, като оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през следващите три месеца са благоприятни, докато прогнозите им за следващите три месеца отчитат известно подобрение.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в отрасъла, по-голяма част от търговците на дребно не очакват промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява през септември с 1,7 пункта след негово понижение с 2,8 пункта през предходния месец главно поради изместване на оценката на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия от "по-добра" към запазване на "същото" ниво. Същевременно техните мнения относно настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани, като влошаване отчитат и очакванията им за следващите три месеца.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, като се наблюдава известно засилване на неблагоприятното влияние на първия фактор, отчита НСИ.

Относно продажните цени, очакванията на мениджърите в сектора са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че въпреки новото отслабване на стопанската конюнктура, проучването на НСИ за септември продължава да отчита относително стабилно поведение на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна