Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на "Тесла", след като американският борсов регултатор заведе дело за измама срещу Илон Мъск

Илон Мъск от компанията "Тесла"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на компанията "Тесла" се сриват с над 12% на извънборсовата търговия, след като Комисията за цени книжа и фондови борси на САЩ (SEC) обвини Илон Мъск за "подвеждащи" инвеститорите послания в Туитър, настоявайки съдът да забрани на главния изпълнителен директор да продължава да управлява публичната компания.

Подадената от SEC в четвъртък вечерта жалба от 23 страници във Федералния съд на Ню Йорк, включва подробна сметки и времеви график за поредицата от събития, предшестващи съобщението на Мъск от август, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса и евентуалната ѝ продажба на голям инвеститор от Близкия Изток. Според повдигнатото от борсовия регулатор обвинение собственикът на известната компания за производство на електрически автомобили не е осигурил, или потвърдил възможността за финансирането на "Тесла" от какъвто и да било източник и умишлено е подвел инвеститорите както с тази информация, така и с последвалите негови изяви в Туитър по този въпрос.

Новината за повдигнатите от SEC обвинения спрямо Илон Мъск предизвикаха солиден ценови спад на акциите на Tesla Inc., като по време на извънборсовата търговия в петък акциите на компанията се понижават с над 12%.

В специално изявление Илон Мъск посочи, че е "натъжен и разочарован" от действията на Комисията за цени книжа и фондови борси."Винаги съм действал в интерес на истината, прозрачността и на инвеститорите. Почтеността е най-важната ценност в живота ми и фактите доказват, че никога не съм изменял на това по какъвто и да било начин", изтъкна 47-годишният бизнесмен.

Съветът на директорите на компанията "Тесла" също направи изявление, в което подкрепи Илон Мъск. "Tesla и Съветът на директорите имат пълно доверие в Илон, в неговата почтеност и в негово управление на компанията, което доведе до създаването на най-успешната американска автомобилна компания през последния век. Нашият фокус остава върху продължаване на производството и доставката на автомобилите от марката "Модел 3" за нашите клиенти, акционери и служители", се посочва в изявлението.

                                                                                                                      Графика на акциите на Tesla Inc.

Снимка

Трябва да се има предвид, че през първата половина на август Илон Мъск предизвика изумление на финансовите пазари, като съобщи, че иска да изтегли групата от фондовата борса, допълвайки в последствие, че е осигурено финансиране за осъществяване на тази операция и няколко дни по-късно каза, че преговаря със саудитския суверенен фонд, да финансира операцията. Всички това доведе до значителен ръст на акциите на Tesla към рекорден връх от 420 долара за акция.

В последствие от компанията се отказаха от идеята и това доведе до също толкова силен спад на акциите с близо 30% към нива обратно под 300 долара за акция.

Според SEC изявленията на Илон Мъск са подвели инвеститорите и поради това борсовият регулатори иска от съдът да признае, че той е извършил борсова измама, като в същото време му забрани да прави това отново в бъдеще, да му наложи глоби, да поиска конфискация на всички неправомерни печалби и не на последно място да му забрани да продължава да ръководи листвана на борсата компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна