Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на германските потребителски нагласи за ноември

Потребителските нагласи в Германия за ноември стабилизираха на нивото от ноември, но при влошаване на очакванията на германците за икономическото развитие и за техните лични доходи в бъдеще с оглед на опасенията, свързани с международните търговски конфликти и проблемните Брекзит преговори, показва последното проучване на немския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за ноември остана на октомврийското ниво от 10,6 пункта, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негово слабо понижение до 10,5 пункта.

Трябва да се има предвид, че през последните години разходите на домакинствата се превърнаха в основен двигател за икономическата експанзия в Германия, намирайки подкрепа от рекордно високата трудова заетост, от все по-голяма сигурност на работните места, от увеличаващите се заплати с по-добро темпо, отколкото е растежа на инфлацията и от ниските разходи по заемите.

Фактът, че показателят за ноември запазва "като цяло добро ниво" и потвърждава, че потреблението продължава да бъде важен стълб на германската икономика, "има още по-голяма стойност в условията на несигурна глобална икономическа среда при която германският износ е изправен пред определени рискове с оглед на търговските диспути със САЩ относно митническите тарифи", отбеляза базираният в Нюрнберг институт.

Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонност да се купува - за текущия месец (в конкретния случай за октомври), за да определи настроенията за следващия месец (за ноември).

Индексът на икономическите очаквания се влоши изненадващо рязко през октомври до 19,0 пункта от 27,1 пункта през септември, докато индексът, оценяващ очакванията за потребителските доходи, се понижи до 54,4 пункта от 57,9 пункта месец по-рано. Единствено индексът, измерващ желанието за покупки на стоки с високи цени, бележи повишение през октомври до 55,9 пункта от 52,9 пункта през септември.

"Отслабването на потребителските очаквания за икономическото развитие в бъдеще се дължат в най-голяма степен на външни фактори като търговските конфликти и Брекзит", отбеляза анализаторът от GfK Ролф Бюркъл и допълни: "Търговският конфликт между САЩ и ЕС не е напълно решен въпреки настоящия период на относително спокойствие, докато спорът на САЩ с Китай дори ескалира. Това е малко вероятно да провокира оптимизъм сред германските потребители".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна