Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на германската инфлация до 10-годишен връх

Инфлацията в Германия се ускори през октомври до 10-годишен връх от 2,5% в резултат на солидно повишение на енергийните цени и по-силен растеж на цените на услугите, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis, надвишаващите осредните очаквания на финансовите пазари.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през октомври с 0,2% септември, когато нарасна с 0,4 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускори до 2,5% от 2,3% през септември и над осреднената прогноза за повишение с 2,4 на сто. Това представлява най-солиден ръст на германската инфлация от септември 2008-а година насам, когато индексът на потребителските цени се повиши с 2,8 на сто.

Основна причина за поредното ускоряване на инфлация е силното нарастване на енергийните цени през октомври с 8,9% след техен растеж със 7,7% месец по-рано. Цените на услугите се повишиха с 1,8% след растеж с 1,5% през септември, докато нарастването на цените на храните се забави до 1,9% от 2,8%. Това доведе до общо повишение на цените на стоките през октомври с 3,2% след техен растеж с 3,1% през предходния месец.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база се ускори от 2,2% през септември до 6-годишен връх от 2,4 на сто през октомври (най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2012-а година).

Данните са в подкрепа на решението на ЕЦБ да приключи до края на годината с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".

Евростат ще представи в сряда предварителните данни за октомврийската инфлация в еврозоната, като се очаква ускоряване на растежа на потребителските цени до 2,2% от 2,1% през септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна