Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската инфлация през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания на годишна база стабилизира през октомври на нивото от предходния месец, тъй като по-слабият растеж на цените за храни и напитки компенсира рязкото поскъпване на горивата, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с едва 0,1% спрямо септември, когато също нарасна с 0,1% при очаквания на финансовите пазари за растеж с 0,2 на сто. На годишна база потребителската инфлация във Великобритания нарасна за втори пореден месец с 2,4% докато прогнозите бяха за ускоряването ѝ до 2,5 на сто. Това е най-слабата годишна инфлация от март 2017 година и след като през август потребителските цени нараснаха с най-силно темпо от началото на настоящата година (повишиха се с 2,7%).

Цените на хранителните стоки се понижиха на месечна база с 0,1% и се повишиха с 0,6% спрямо година по-рано, като млечните продукти поевтиняха с цели 0,8% спрямо октомври 2017-а година.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши за втори пореден месец с 1,9% на годишна база, като по този начин и основната инфлация нарасна с най-слабо темпо от март 2017 насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Британската статистика обаче представи и данни за по-високи от очакваното производствени цени през октомври.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха с 0,8% на месечна база и нараснаха на годишна база с 10,0% при прогноза за повишение с 9,6%. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши с 0,3% спрямо септември и с 3,3% на годишна база, надхвърляйки очакванията за повишение с 3,1 на сто.

Въпреки днешните данни за по-слаб от очакваното растеж на потребителските цени на Острова през октомври продължава да има индикации за стабилен инфлационен натиск, като се имат предвид растящите производствените цени, както и нарастването на заплащането на труда през трите месеца до края на септември с най-силно темпо от близо десетилетие насам (повишение с цели 3,2% на заплатите, изключвайки бонусите).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна