Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано нарастване на потребителската инфлация в САЩ през октомври

През октомври потребителската инфлация в САЩ се повиши на месечна база с най-силно темпо от началото на годината в резултат на растящи цени на бензина, на наемите и на автомобилите втора употреба, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през миналия месец с 0,3% спрямо септември, когато се повиши с 0,1%, оправдавайки очакванията на финансовите пазари и отбелязвайки най-солиден месечен растеж от началото на годината.

На годишна база растежът на потребителските цени се ускори очаквано до 2,5% от 2,3% през септември, но остава под 6-годишния връх от 2,9%, достигнат през юни и през юли (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам).

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи с 0,2% спрямо септември, когато се повиши с 0,1%, като и тези данни са в рамките на осредните прогнози.

Растежът на основната инфлация на годишна база обаче се забави до 2,1% от 2,2% през септември при очаквания за повишение с 2,2% и след като през юли нарасна с 2,4%, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна трайно през последните месеци над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Увеличаването на инфлация през октомври се дължи в най-голяма степен на нарастването на цените на бензина с цели 3,0% на месечна база след тяхно понижение с 0,2% през септември. Трябва обаче да се има предвид, че цените на американския лек суров петрол паднаха драматично през последните седмици към едногодишно дъно около 55 долара за барел, което е предпоставка за известно отслабване на потребителската инфлация през следващите няколко месеца.

Въпреки тези очаквания, инфлационният натиск ще продължава да укрепва отчасти поради рекордно ниската безработица от близо 49 години и нарастването на заплащането на труда през октомври с най-силно темпо от повече от 9 години насам. Това означава, че днешните данни не би трябвало да доведат до промени в очакванията на финансовите пазари за ново повишение на основната лихва на Фед на заседанието през декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна