Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква темата за глобалното търговско напрежение да доминира на предстоящата среща на Г-20

Търговското напрежение между Съединените щати и Китай вероятно ще доминира на срещата на високо равнище на Г-20 през следващата седмица, според високопоставен служител на ЕС, цитиран от Ройтерс, който също така заяви, че ЕС има желание да действа като строител на мостове между спорещите страни.

"Успехът на срещата на върха на Г-20 ще бъде измерен чрез способността да бъде намалено сегашното напрежение в търговията", заяви официалният европейски представител, участвал в подготовката на предстоящите разговори.

Той отбеляза, че ЕС споделя голяма част от загрижеността на Съединените щати относно китайските търговски практики, но подкрепя различен подход. Докато Вашингтон преследва едностранни действия, ЕС иска проблемите да бъдат решени посредством Световната търговска организация (СТО). САЩ обаче са скептични, заявявайки, че СТО не е в състояние да се справи с новите търговски предизвикателства.

"Сега целта на ЕС е наистина да се ангажира с реформата на СТО, да даде политически импулс за такава реформа на предстоящата среща на Г-20 и да получи актуална информация за напредъка по време на срещата на върха на Г-20 през следващата година, която ще бъде под японско председателство"

Според високопоставения европейски източник на Ройтерс, през следващата седмица лидерите на страните от Г-20 няма да преговарят за новите правила на СТО, но трябва да покажат на своите министри и преговарящи темите и посоката, в която е необходимо да се направят промени.

ЕС ще настоява за окончателно комюнике на Г-20 след края на срещата, в което да бъдат потвърдени предишните ангажименти за запазване на отворените пазари, за борба с протекционизма и в подкрепа на многостранната търговска система.

Срещата на лидерите на страните от Г-20 ще се проведе в Буенос Айрес, Аржентина между 30-ти ноември и 1-ви декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна