Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпродажби на украински и руски облигации на фона на новия конфликт между Киев и Москва

Понижение на руската рубла и на акциите, търгувани на борсата в Москва

Деноминираните в долари държавни облигации на Украйна и Русия се намират под натиск от продажби по време на търговията в понеделник с оглед на набиращия скорост нов сериозен конфликт между Киев и Москва, възникнал в резултат на инцидентите в Керченския пролив, при които три украински бойни кораба бяха арестувани от руските гранични власти и откарани в Керч.

Цената на руските дългосрочни облигации с падеж през 2043-а година се понижава с 1,44 цента към 102,1 американски цента, като това е тяхната най-ниска стойност от април 2016-а година, според данни на Rеfinitiv, цитирани от Ройтерс.

Под натиск от продажби се намират и украинските облигации, след като президентът на страната Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в Украйна, валидно от 26-и ноември до 26-и януари 2019-а година.

Украинските доларови облигации с падеж през 2025-а година поевтиняват с 2,25 цента към 87,2 американски цента, като според данни на Refinitiv това са техните най-ниски нива от анексирането на Крим от Русия през март 2014-а година.

Цената на застраховката срещу фалит по отношение на руския държавен дълг, или т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) на Русия, пък се повишава с 9 базисни пункта към две и половина месечен връх от 172 базисни пункта, според данните на агенция IHS Markit. Това означава, че гаранцията/застраховката за петгодишен руски дълг на стойност 10 млн. евро достигна 172 хил. евро.

Ескалиращото напрежение между Русия и Украйна се отразява негативно и на руската рубла, като тя губи позиции спрямо водещите валути в лицето на щатския долар и на еврото.

Американският долар поскъпва в рамите на деня с 1,54% към 67,22 рубли, като това е първото понижение на руската рубла от 14-и ноември и най-силно нейно понижение от 9-и ноември. Спрямо еврото, руската валута се понижава с 1,82% към 76,43 рубли.

Московската фондова борса също се намира под натиск от продажби, като деноминираният в долари индекс RTS се понижава с 3,6%, а индексът в местната валута - MOEX се понижава с 2,15%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна